Home Blahodárné vlastnosti

Blahodárné účinky jablečného octa

Jablečný ocet obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), niacin (jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky), kyselinu pantothenovou, octovou, biotin (ten má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pleti) a v neposlední řadě vitamin C, draslík, železo, fosfor a vápník. Jablečný ocet obsahuje kyselinu maleinovou, která je přírodní organickou součástí jablek.

jablka

  • Kyselina maleinová podporuje srážlivost krve, příznivě ovlivňuje menstruaci, přispívá ke zdraví cév a k tvorbě červených krvinek.
  • Další velkou předností jablečného octa je jeho neobyčejně vysoký obsah draslíku. Draslík je prvek potřebný pro správnou činnost srdce, k tvorbě a ukládání krve a k dosažení klidu a tělesné rovnováhy.
  • Pektin z jablek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Draslík na sebe váže prvky v těle - s vápníkem, sodíkem, železem, hořčíkem, chlorem a křemíkem.
  • Léčitelé oceňují i protibakteriální vlastnosti jablečného octa.
  • Výrobci přípravků na hubnutí využívají schopnosti jablečného octa urychlit zažívání. Pozitivně ovlivňuje stav přirozené mikroflóry v zažívacím ústrojí.
  • Kromě toho se jablečný ocet používá k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.
  • Ocet má ještě jednu dobrou vlastnost - váže na sebe pachy. Proto ho používáme k umývání a vymývání. Uplatní se například jako lapač pachu v lednicích. Poslouží nám taky jako odstraňovač vodního kamene třeba v konvici na čaj. Stačí povařit vodu s troškou octa a pak vypláchnout. Na takové operace ale použijeme spíš běžný destilovaný ocet.  Octy v kuchyni nejčastěji používáme k nakládání zeleniny a k přípravě zálivek na saláty.
  • Zajímavou alternativou k jablečnému octu je umeocet, který vzniká při výrobě nakládaných japonských švestiček umeboshi. Využijete ho například při žaludečních potížích, na pálení žáhy nebo pro snížení únavy.
 

Jablečný ocet můžeme použít na dobrý salát z čekankových puků:

Kromě octa, si připravte 6 čekankových puků, 75 gramů nivy nebo podobného plísňového sýru, 4 lžíce oleje, sůl a pepř. Čekankové puky nakrájíme na proužky, z ostatních surovin umícháme zálivku, kterou pak zeleninu přelijeme.

 
Upozornění: jablečný ocet by neměly pít osoby s vředovými chorobami.

Blahodárné účinky jablek:

  • obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín C
  • obsahují vápník, hořčík, měď, zinek, mangan a mnoho dalších minerálů
  • obsahují pektiny, které zbavují organismus těžkých kovů
  • působí blahodárně na žaludek, střeva a proces trávení vůbec
  • obsahují železo nezbytné pro tvorbu krve a pro dýchání
  • brání tvorbě kyseliny močové a pomáhají tak i při léčení dny nebo chronického revmatizmu
  • snižují nervozitu
  • odstraňují nespavost
  • vrací chuť k jídlu
  • léčí průjmy i zácpy
 

themesclub.com cms Joomla template
TOPlist
Copyright © 2012-2016 Jablečný ocet  -  All Rights Reserved. | Mapa webu
Webdesign + SEO: PSHK - tvorba webových stránek
Naši partneři