Home Blahodárné vlastnosti

Blahodárné účinky jablečného octa

Jablečný ocet obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), niacin (jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky), kyselinu pantothenovou, octovou, biotin (ten má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pleti) a v neposlední řadě vitamin C, draslík, železo, fosfor a vápník. Jablečný ocet obsahuje kyselinu maleinovou, která je přírodní organickou součástí jablek.

jablka

  • Kyselina maleinová podporuje srážlivost krve, příznivě ovlivňuje menstruaci, přispívá ke zdraví cév a k tvorbě červených krvinek.
  • Další velkou předností jablečného octa je jeho neobyčejně vysoký obsah draslíku. Draslík je prvek potřebný pro správnou činnost srdce, k tvorbě a ukládání krve a k dosažení klidu a tělesné rovnováhy.
  • Pektin z jablek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Draslík na sebe váže prvky v těle - s vápníkem, sodíkem, železem, hořčíkem, chlorem a křemíkem.
  • Léčitelé oceňují i protibakteriální vlastnosti jablečného octa.
  • Výrobci přípravků na hubnutí využívají schopnosti jablečného octa urychlit zažívání. Pozitivně ovlivňuje stav přirozené mikroflóry v zažívacím ústrojí.
  • Kromě toho se jablečný ocet používá k inhalacím, ke kloktání, k výplachům, jako zábal, obklad či přísada do koupele.
  • Ocet má ještě jednu dobrou vlastnost - váže na sebe pachy. Proto ho používáme k umývání a vymývání. Uplatní se například jako lapač pachu v lednicích. Poslouží nám taky jako odstraňovač vodního kamene třeba v konvici na čaj. Stačí povařit vodu s troškou octa a pak vypláchnout. Na takové operace ale použijeme spíš běžný destilovaný ocet.  Octy v kuchyni nejčastěji používáme k nakládání zeleniny a k přípravě zálivek na saláty.

Jablečný ocet můžeme použít na dobrý salát z čekankových puků:

Kromě octa, si připravte 6 čekankových puků, 75 gramů nivy nebo podobného plísňového sýru, 4 lžíce oleje, sůl a pepř. Čekankové puky nakrájíme na proužky, z ostatních surovin umícháme zálivku, kterou pak zeleninu přelijeme.

Upozornění: jablečný ocet by neměly pít osoby s vředovými chorobami.

Blahodárné účinky jablek:

  • obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín C
  • obsahují vápník, hořčík, měď, zinek, mangan a mnoho dalších minerálů
  • obsahují pektiny, které zbavují organismus těžkých kovů
  • působí blahodárně na žaludek, střeva a proces trávení vůbec
  • obsahují železo nezbytné pro tvorbu krve a pro dýchání
  • brání tvorbě kyseliny močové a pomáhají tak i při léčení dny nebo chronického revmatizmu
  • snižují nervozitu
  • odstraňují nespavost
  • vrací chuť k jídlu
  • léčí průjmy i zácpy
 

themesclub.com cms Joomla template
TOPlist
Copyright © 2012 Jablečný ocet  -  All Rights Reserved. | Mapa webu
Webdesign + SEO: PSHK - Počítačové služby - Tvorba webových stránek
Naši partneři: Zařiďte si sídlo firmy v Praze a získejte tak prestižní adresu pro svou firmu | Nežádoucí účinky kouření na vaše zdraví dokáže eliminovat e-cigareta | Tvorba www stránek, Web-Šablony.Com |